Nieuwsitem: Recensie kookboek “Echt lekker eten – Histamine-arm, glutenvrij, zuivelvrij, eivrij, sojavrij en glutamaatarm”

 

Recensie kookboek “Echt lekker eten – Histamine-arm, glutenvrij, zuivelvrij, eivrij, sojavrij en glutamaatarm”

Even geleden ben ik door Cindy van der Wal-Hoogterp gevraagd of ik wellicht haar net uitgekomen boek “Echt lekker eten – Histamine-arm, glutenvrij, zuivelvrij, eivrij, sojavrij en glutamaatarm” wil lezen én opnemen op mijn website.

 

Recensie kookboek “Echt lekker eten - Histamine-arm, glutenvrij, zuivelvrij, eivrij, sojavrij en glutamaatarm”

Wat is histamine?

Histamine is een stofje dat zowel in je lichaam aangemaakt kan worden als aanwezig kan zijn in voeding.

Ondanks dat histamine een lichaamseigen stof is, kan het lichaam maar een bepaalde hoeveelheid aan van deze stof. Hoeveel dit precies is verschilt per persoon. Wanneer de hoeveelheid boven een bepaalde “drempelwaarde” komt kunnen er verschillende klachten ontstaan. Bijvoorbeeld: jeuk, zwelling, irritatie van neus en keel, enz.

 

In welke voeding zit (veel) histamine?

De lijst met histaminerijke voeding is erg lang. Daarnaast bestaat er ook nog voeding die zelf weinig histamine bevat, maar wél ervoor kan zorgen dat het lichaam histamine “vrij laat”.

 

Uniek kookboek

Dit kookboek bevat recepten die histamine-arm, glutenvrij, zuivelvrij, eivrij, sojavrij en glutamaatarm, daarmee is het een uniek kookboek in Nederland.

Het kookboek bevat recepten voor ontbijt, lunch, diner én tussendoortjes. Een zeer groot deel van de recepten is veganistisch en het kookboek bevat zowel “standaard” als zeer “exotische” recepten. Met de ruim 40 recepten is er een zeer grote keuze.

Het viel wel op dat een groot deel van de ingrediënten niet verkrijgbaar is bij de gewone supermarkt, maar gekocht dient te worden bij zogenaamde “etnische winkels”. Bijvoorbeeld: quinoameel, tijgernotenmeel, bruin rijstmeel, cassavemeel, ketanmeel en carobepoeder.

Wat ook opvalt is dat er veel verwezen wordt naar specifieke (A-)merk producten en bepaalde webshops.