Nieuwsitem: Finaleplek FOTY awards 2018 (Freelancer of the Year)

 

Hoera ik sta met VoedingVeilig in de finale van de FOTY awards 2018 (Freelancer of the Year)

Eigenlijk sta ik als persoon nooit zo op de voorgrond, maar voor het promoten van mijn bedrijf “VoedingVeilig” maak ik graag een uitzondering. Ik geef met mijn bedrijf “VoedingVeilig” allergenenadvies aan ondernemers in detailhandel & horeca. In praktijk blijkt namelijk dat er nog heel erg veel onbekendheid en onduidelijkheid bestaat rondom allergenen in voeding. Dat moet toch beter!

Mijn missie is dan ook om dat iedereen met een voedselovergevoeligheid (voedselallergie en/of voedselintolerantie) zorgeloos kan genieten van eten en drinken buiten de deur.

Daarom moeten allergenen dus volop in de schijnwerpers komen te staan en dat is de reden dat ik mij heb ingeschreven voor de Freelancer of the Year awards 2018. Na een korte voorronde waarin ik gelukkig heel veel stemmen en mooie referenties kreeg ben ik door naar de finale. Binnenkort wordt er een pitchvideo opgenomen zodat ik in 1 minuut aan iedereen kan uitleggen waarom het zo belangrijk is dat er meer bewustzijn komt omtrent allergenen in detailhandel & horeca.

Naast een pitchvideo heb ik ook een interview gegeven waarin ik het belang rondom allergenen in detailhandel & horeca benadruk.

 

Hieronder kan je ook het interview teruglezen:

Ragnhild Visser-Vijfvinkel geeft als eigenaresse van VoedingVeilig advies en ondersteuning aan ondernemers in detailhandel & horeca met het onder controle krijgen van allergenen. VoedingVeilig is opgericht omdat Ragnhild graag haar expertise wil delen op het gebied van allergeneninformatie. Als geen ander weet zij hoe belangrijk het is om goede informatie aan de consument te geven en wat de gevolgen kunnen zijn van miscommunicatie. Zelf heeft Ragnhild namelijk ook een voedselovergevoeligheid, genaamd lactose-intolerantie. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

 

 1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Op dit moment ben ik parttime ondernemer (naast mijn vaste baan als kwaliteitsmanager). De keuze om ondernemer te worden is eigenlijk een lang gekoesterde wens, maar pas dit jaar durfde ik de stap te nemen om mijn eigen bedrijf “VoedingVeilig” op te richten.

Tijdens mijn opleiding tot diëtiste ontdekte ik al dat ik het overdragen van kennis enorm waardevol vind. Het geeft mij dan ook zeer veel energie en voldoening om advies en ondersteuning te geven aan mijn opdrachtgevers en zodoende meer bewustzijn te creëren op het gebied van allergenen.

 

 1. Wat doe je precies en voor wie?

Ik geef allergenenadvies aan detailhandel & horeca. Naast adviseren geef ik ook trainingen en workshops omtrent allergenen.

Sinds eind 2014 is het namelijk wettelijk verplicht dat er allergeneninformatie beschikbaar is wanneer een consument onverpakte levensmiddelen koopt (denk hierbij aan een gevulde koek die besteld wordt bij de bakker of een leverworst die gekocht wordt bij de slager). Maar ook bij bijvoorbeeld een lunch of diner buiten de deur dient er allergeneninformatie beschikbaar te zijn. Echter is er helaas nog steeds heel veel onbekendheid en onduidelijkheid rondom allergenen bij ondernemers en medewerkers in detailhandel & horeca. Het is dan ook mijn doel daar verandering in aan brengen.

 

 1. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik doe mee aan de FOTY awards om meer bekendheid rondom allergenen te creëren bij detailhandel & horeca. Zelf hoef ik niet zo nodig in de belangstelling te staan maar mijn bedrijf “VoedingVeilig” en de activiteiten die ik doe verdienen wel meer publiciteit. Mijn ideale plaatje is dat iedereen -van jong tot oud- zorgeloos kan genieten van eten en drinken buiten de deur, dus ook mensen mét een voedselovergevoeligheid (voedselallergie en/of voedselintolerantie).

 

 1. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik heb zelf een voedselovergevoeligheid én ook in mijn gezin komt voedselovergevoeligheid voor en daarom weet ik als geen ander het probleem in te schatten, aan te kaarten en een passende oplossing te bieden. Doordat ik vanuit mijn opleiding tot diëtiste én mijn werk als kwaliteitsmanager heel veel kennis en kunde heb opgedaan omtrent allergenen weet ik wat er allemaal komt kijken bij goed allergenenbeheer en een juiste allergenendeclaratie.

In mijn werk als allergenendeskundige voeg ik beide werelden samen om op die manier een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen, voor zowel de ondernemer als de consument.

Mijn motto is dan ook: “eerst weten, dan eten”.

 

 1. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten (die ik eigenlijk altijd opdrachtgevers noem) komen via koude acquisitie, social media en door netwerkbijeenkomsten. Ook word ik zelf benaderd door opdrachtgevers met vragen en verzoeken. Naast advies en ondersteuning omtrent allergenen geef ik ook nog advies aan detailhandel & horeca over voedingswaarde, vegetarische/veganistische voeding en Halal/Koosjer. In praktijk komt het dus voor dat ik eerst advies geef over allergenen in bepaalde hoofdgerechten en als vervolg ook bijvoorbeeld de voedingswaarde van deze hoofdgerechten in kaart breng.

 

 1. Hoeveel ben je waard per uur?

Mijn waarde puur in geld is lastig uit te drukken aangezien mijn uurprijs afhankelijk is van diverse factoren. Daarnaast hoop ik dat mijn waarde wordt gezien in de zin van toegevoegde waarde en niet alleen maar de factuur achteraf. Doordat ik al het werk -op het gebied van allergenen- uit handen neem kan de opdrachtgever doen waar hij/zij goed in is, lekkere producten of gerechten maken.

Van mensen met een voedselovergevoeligheid (of ouders met een kind dat een voedselovergevoeligheid heeft) hoor ik terug dat mijn waarde voor hen eigenlijk onbetaalbaar is. Veel zijn namelijk zeer terughoudend met buiten de deur eten en drinken en sommige durven dit zelfs helemaal niet, uit angst voor de (zeer) ernstige gevolgen die (onbedoelde) allergenen met zich mee kunnen brengen.

 

 1. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door het lezen van boeken, vakbladen en nieuwsbrieven. Tevens door het volgen van trainingen, seminars, webinars en door het sparren met concullega’s.

 

 1. Wat doe je over 5 jaar?

Mijn verleden, heden én toekomst staan in het teken van werken met levensmiddelen en allergenen. Dit is de rode draad van mijn leven en hopelijk blijft dat ook zo. Door eigen ervaring en ervaring van familie, vrienden en kennissen weet ik dat er heel erg veel behoefte is aan betrouwbare allergeneninformatie bij detailhandel & horeca. Alleen is het zeer noodzakelijk dat de ondernemers in deze branche dit ook gaan inzien. Hopelijk kan ik met mijn bedrijf “VoedingVeilig” hieraan bijdragen.

 

 1. Hoe zie jij je toekomst?

Positief en vol goede moed, met hopelijk heel veel mooie contacten en een diversiteit aan opdrachtgevers. Daarnaast heb ik nog heel erg veel ideeën die ik heel graag verder zou willen uitwerken. Ook streef ik naar een goede balans tussen werk en gezin. Maar eigenlijk voelt dit werken niet als werken maar als het volgen van mijn passie: kennis delen en bewustzijn overdragen. Ook al voelt het niet als werken het neemt wel de nodige tijd in beslag, gelukkig steunt mijn familie mij hier volledig in. Als laatste hoop ik dat ik in de toekomst mag blijven doen waar mijn hart ligt, werken als allergenendeskundige.

 

 1. Hoe hou je je werk leuk?

Het leuke en uitdagende aan mijn werk is de veelzijdigheid en afwisseling. Van iedere opdrachtgever leer ik zelf ook weer, omdat het telkens weer andere producten en gerechten zijn die beoordeeld moeten worden op de aanwezige allergenen. Daarnaast is mijn advies en ondersteuning echt maatwerk, specifiek afgestemd op de wensen en eisen van de opdrachtgever. Hierdoor is mijn werk gelukkig nooit saai.

Uiteindelijk zal ik de meeste voldoening halen uit verhalen van mensen (of kinderen) met een voedselovergevoeligheid die eindelijk wél buiten de deur zorgeloos durven te genieten van eten en drinken.

 

 1. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Maak van je passie je beroep. Is het jouw droom om ook zzp’er te worden, volg dan deze droom en maak het waar. Doen waar jij gelukkig van wordt is uiteindelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en de opdrachtgevers de beste keuze.