Allergenen de baas, van noten tot eieren en van wijn tot kaas.

 

VoedingVeilig blogt ook over allerlei onderwerpen op het gebied van allergenen, voedingswaarde, specificatiebeheer en etikettering en nog veel meer…

 

 

Lactosevrije gebakjes – VoedingVeilig

 

11-03-2021 – Blog: Misleiding of verleiding?

Soms is er maar een heel dunne scheidingslijn tussen verleiding en misleiding op de verpakking. Volgens de wetgeving mag misleiding niet, maar verleiding is dus wel toegestaan. Maar ja, wanneer gaat de verleiding over in misleiding? Ontdek alles over misleiding en verleiding -op verpakkingen van voeding- in dit blog. [lees meer]

 

 

11-02-2021 – Blog: Novel Foods, oftewel nieuwe levensmiddelen

Novel Foods zijn zogenoemde “nieuwe” levensmiddelen. Voordat deze nieuwe levensmiddelen worden toegelaten binnen de Europese Unie dient het eerst op de veiligheid ervan gecontroleerd te worden. Benieuwd geworden naar Novel Foods, lees dan dit blog. [lees meer]

 

 

29-10-2020 – Blog: Voedselfraude, iets van alle tijden?

Vaker en vaker komt voedselfraude naar voren in nieuwsberichten. Maar echt iets nieuws is het niet, het bestaat namelijk al jaren. Ontdek in dit blog welke voedingsmiddelen extra vatbaar zijn voor fraude. [lees meer]

 

 

24-09-2020 – Blog: Keurmerken op voeding

Op steeds meer verpakkingen staat één of meerdere keurmerken afgebeeld. Helpen deze keurmerken de consument echt (bij het maken van een betere keuze)? Lees meer over keurmerken (incl. de top 10) in dit blog. [lees meer]

 

 

27-08-2020 – Blog: De ins en outs van KWID

KWID oftewel “kwantitatieve ingrediëntendeclaratie” is een vermelding van de hoeveelheid bij een ingrediënt. Het percentage dient bijvoorbeeld in de ingrediëntendeclaratie te worden benoemd indien dit ingrediënt in een afbeelding op de verpakking wordt getoond. Ontdek alle regels rondom KWID in dit blog. [lees meer]

 

 

30-07-2020 – Blog: Herkomstetikettering, verplicht of vrijwillig?

Het vermelden van de herkomst is altijd verplicht als bij het weglaten ervan de consument misleid kan worden. Bij deze herkomstetikettering wordt het “land van oorsprong” of “de plaats van herkomst” vermeld op een verpakking. Benieuwd naar meer informatie over herkomstetikettering, lees dan dit blog. [lees meer]

 

 

25-06-2020 – Blog: Nutri-Score, bent u al zo ver?

Steeds vaker wordt er gesproken over de Nutri-Score, maar wat is het precies? Vanaf halverwege 2021 wordt Nutri-Score het voedselkeuzelogo dat consumenten moet gaan helpen met het maken van een gezonde(re) keuze. Lees alles over de Nutri-Score in dit blog. [lees meer]

 

 

11-06-2020 – Blog: Allergenen onder de loep

Ontdek alles over de 14 wettelijke allergenen. Soorten en benamingen van de allergenen, maar ook de alternatieve benamingen die gebruikt worden op bijvoorbeeld etiketten. Daarnaast wordt er ook uitgelegd welke opties er wél mogelijk zijn bij een voedselovergevoeligheid van één (of meer) van de 14 genoemde allergenen. Lees alles over allergenen in dit blog. [lees meer]

 

 

23-04-2020 – Nieuwsitem: Etiketten lezen én begrijpen

Het lezen én begrijpen van etiketten is soms best een flinke uitdaging. Wat is nu van belang tussen al die informatie die erop vermeld staat? Daarom is er een nieuwe website (www.etiketlezen.nl), waarop veel informatie te vinden is rondom etikettering. Lees meer over deze website in dit blog (en bekijk natuurlijk ook even de website zelf). [lees meer]

 

 

27-02-2020 – Blog: Glutenvrije events zijn helemaal van deze tijd

Er komen steeds meer events rondom glutenvrije voeding, interessant voor zowel mensen met coeliakie als voor iedereen die iemand kent met coeliakie. Waar en wanneer zijn deze events én zijn deze vrij toegankelijk of alleen op uitnodiging? Lees alles over deze glutenvrije events in dit blog. [lees meer]

 

 

21-11-2019 – Nieuwsitem: E-learning allergenen

Weten of u voldoet aan alle eisen van de allergenenwetgeving, dat leert u tijdens de e-learning allergenen. Deze e-learning allergenen wordt ook nog eens ondersteund en erkend door de NVWA. Wat wilt u nog meer? Benieuwd naar meer rondom deze e-learning, lees dan dit blog. [lees meer]

 

 

12-09-2019 – Blog: Claims op de verpakking, wat is (niet) toegestaan?

Wat houden al die claims op verpakkingen met levensmiddelen nu eigenlijk in? Zijn producten met claims altijd gezond(er) of juist niet? Ontdek het allemaal in dit blog. [lees meer]

 

 

25-07-2019 – Blog: Vegetarisch (vega) & Veganistisch (vegan)

Steeds vaker eten mensen vegetarisch of veganistisch, maar wat zeggen deze termen nu eigenlijk? Ontdek dat er verschillende vormen zijn van deze vegetarische eetwijzen in dit blog. [lees meer]

 

 

09-05-2019 – Blog: Gereserveerde aanduidingen

Welke benaming mag u een levensmiddel geven? Of mag dat pas -bij bepaalde producten- indien deze voldoen aan één of meerdere eisen. Ontdek in dit blog welke gereserveerde aanduidingen er zijn en aan welke eisen deze levensmiddelen dienen te voldoen. [lees meer]

 

 

28-03-2019 – Blog: Voedingswaarde, wat is dat precies?

Ieder product heeft een eigen voedingswaarde. Maar wat zegt deze voedingswaarde nu eigenlijk? Lees alles over de voedingswaarde in dit blog. [lees meer]

 

 

31-01-2019 – Nieuwsitem: Lekkere en gezonde recepten voor de actie “Koekiemonsters bakken voor KiKa”

Voor Kika heb ik 8 recepten gemaakt voor de actie “Koekiemonsters bakken voor KiKa”, maar de recepten kunnen natuurlijk het hele jaar gemaakt én gegeten worden. Benieuwd welke recepten dit zijn, lees dan dit blog. [lees meer]

 

 

29-11-2018 – Blog: Recalls door foutieve allergenendeclaratie

Veel van de recalls (terughaalacties) worden veroorzaakt door foutieve allergenendeclaratie. Welke oorzaken dit zijn kunt u lezen in dit blog. [lees meer]

 

 

20-09-2018 – Blog: Uit eten met een voedselovergevoeligheid

Uit eten gaan is met een voedselovergevoeligheid soms een hele opgave. Ik geef een heleboel tips waarmee uit eten gaan ook een feestje is voor iemand met een voedselovergevoeligheid. Welke tips dat zijn leest u in dit blog. [lees meer]

 

 

26-07-2018 – Blog: Vakantie en voedselovergevoeligheid

Op vakantie gaan met een voedselovergevoeligheid? Waar dient u dan allemaal rekening mee te houden? En wat ook heel belangrijk is de juiste vertaling van het betreffende allergeen in het buitenland. Voor de Europese landen heb ik de lijst met vertalingen al gemaakt voor u. [lees meer]

 

 

12-07-2018 – Blog: De 14 wettelijke allergenen

Hoeveel wettelijke allergenen zijn er? En welke zijn dit dan en in welke producten kunnen deze allemaal zitten? Op al deze vragen geef ik antwoord in dit blog. [lees meer]

 

 

21-06-2018 – Blog: Traktaties en voedselovergevoeligheid

Traktaties en kinderfeestjes en kindjes met een voedselallergie, gaat dat wel samen? Natuurlijk gaat dat samen maar wel mét een aantal (kleine) aanpassingen. Welke dat zijn leest u in dit blog. [lees meer]

 

 

22-03-2018 – Blog: Allergenenwetgeving

Kom alles te weten over de allergenenwetgeving. Sinds eind 2014 is er een nieuwe verordening van kracht, namelijk de 1169/2011, oftewel de allergenenwetgeving. [lees meer]

 

 

08-03-2018 – Blog: Zijn er ook goede kookboeken omtrent voedselallergie & voedselintolerantie?

Zoekt u een kookboek dat rekening houdt met een of meerdere voedselallergieën en/of voedselintoleranties? In dit blog geef ik een lijst met kookboeken die geschikt zijn bij voedselovergevoeligheid. [lees meer]

 

 

22-02-2018 – Blog: Wat is een voedselovergevoeligheid?

Wat zijn de verschillen tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie? Welke reacties kunnen er optreden bij een voedselallergie en een voedselintolerantie? Lees alles over voedselovergevoeligheid in dit blog. [lees meer]

 

 

08-02-2018 – Blog: Voedselveiligheid, wat houdt dat in?

Voedselveiligheid is uitermate belangrijk als er gewerkt wordt met levensmiddelen. Voedselveiligheid kan op diverse manieren gewaarborgd worden, lees in dit blog op welke manieren. [lees meer]

 

 

28-12-2017 – Blog: Webshops die voeding verkopen dienen te voldoen aan …

Heeft u een webshop waarin u levensmiddelen verkoopt? Lees dan dit blog waarin precies wordt uitgelegd waaraan u dient te voldoen. [lees meer]

 

 

14-12-2017 – Nieuwsitem: Finaleplek FOTY awards 2018 (Freelancer of the Year)

Ik sta met VoedingVeilig in de finale van Freelancer of the Year 2018. Door mijn deelname hoop ik meer bekendheid rondom allergenen te creëren bij detailhandel en horeca. Zodat ook mensen met een voedselovergevoeligheid zorgeloos kunnen genieten van eten en drinken buiten de deur. [lees meer]

 

 

30-11-2017 – Blog: Op wie richt VoedingVeilig zich?

VoedingVeilig richt zich voornamelijk op het geven van allergenenadvies aan detailhandel en horeca. Aan welke wetgeving dient detailhandel en horeca zich te houden op het gebied van allergenen(beheer)? [lees meer]

 

 

23-11-2017 – Nieuwsitem: Artikel in BRAM magazine

Voor het tijdschrift BRAM (gemaakt door Braspa) heb ik een artikel geschreven over gezonde traktaties en wat voor lekkers en gezonds er gegeten kan worden tijdens de feestdagen. [lees meer]