Blog: Zijn er ook goede kookboeken omtrent voedselallergie & voedselintolerantie?

 

Zijn er ook goede kookboeken omtrent voedselallergie & voedselintolerantie?

Als u een voedselovergevoeligheid heeft (of wellicht zelfs meerdere) dan zijn er een heleboel verboden ingrediënten en producten. Maar lekker en gezond eten wil toch iedereen? Daarom hieronder een lijst met Nederlandse kookboeken waarin één of meerdere allergenen niet voorkomen (wellicht dat een aantal niet meer te koop zijn online of in de winkel).

 

Iedereen eet mee
Allergievriendelijk koken zonder gluten, lactose, noten

Auteur: Alexia Stevens
Uitgever: Manteau
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: februari 2018
ISBN13: 9789022334669

 

Paleodieet Glutenvrij Lactosevrij “EBOOK”
60 lekkere recepten die iedereen kan maken

Auteur: Alicia Ludivine
Uitgever: Babelcube Inc.
Taal: Nederlandstalig (81 pagina’s)
Verschijningsdatum: februari 2018
ISBN13: 9781547514939

 

Kindertraktaties
vrij van gluten, lactose en arm aan suiker

Auteur: Viviane Vaes
Uitgever: Choosy & Delicious
Taal: Nederlandstalig (168 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN13: 9789082733006

 

Lekker ontbijten zonder gluten of lactose
heerlijke gluten- en lactosevrije recepten voor smoothies, ontbijtbowls, granola en nog veel meer!

Auteur: Anja Forsnor
Uitgever: Deltas/Chantecler
Taal: Nederlandstalig (111 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN13: 9789044747638

 

Paleo Lunch
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers

Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig (200 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN13: 9789082247763

 

Glutenvrij koken en bakken
Meer dan 65 heerlijke recepten zonder gluten

Auteur: Frederique Jules, Jennifer Lepoutre
Co-auteur: Mitsuru Yanase
Uitgever: Manteau
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: februari 2017
ISBN13: 9789022333440

 

Eet Paleo – Slowcooker
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers

Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: oktober 2016
ISBN13: 9789082247749

 

Feest voor iedereen
samen genieten van gluten-,lactose-& suikervrije gerechten

Auteur: Alexandra Besel
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2016
ISBN13: 9789059566644

 

Foodless
jouw dagelijkse portie allergievrije recepten

Auteur: Carlijn Bröring
Uitgever: Bert Bakker
Taal: Nederlandstalig (208 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2016
ISBN13: 9789035144217

 

Smakelijck Winter 5
met ruim 100 recepten vrij van E-nummers en geraffineerde suikers

Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig (204 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2016
ISBN13: 9789082075045

 

Zoet & Goed
culinair bakken met natuurlijke ingrediënten, zonder gluten, zuivel en geraffineerde suikers

Auteur: Henrietta Inman
Uitgever: Spectrum
Taal: Nederlandstalig (176 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2016
ISBN13: 9789000351121

 

Gluten- en lactosevrij
genieten

Auteur: Viviane Vaes
Uitgever: Uitgeverij Neno
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: augustus 2016
ISBN13: 9789082491524

 

Pollenvoedsel-syndroom
een handboek voor mensen met een kruisallergie van hooikoorts en voedsel

Auteur: Marloes Collins, Katja Niessen
Uitgever: Expertboek
Taal: Nederlandstalig 110 pagina’s
Verschijningsdatum: juli 2016
ISBN13: 9789491442827

 

Meer dan wortels
heerlijke recepten natuurlijk vrij van gluten, suiker, lactose en soja

Auteur: Ditha Blaauw
Uitgever: Palmslag
Taal: Nederlandstalig (191 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2016
ISBN13: 9789491773464

 

Eet Paleo ontbijt
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel, en toegevoegde suikers

Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: mei 2016
ISBN13: 9789082247732

 

Glutenvrij dieet basisboek

Auteur: Marloes Collins, Marieke van der Pavert
Co-auteur: Moo de Jonge, Tiffany Pinas
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (153 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2016
ISBN13: 9789491442018

 

Dieet basisboek bij sulfietovergevoeligheid
lekker leven met sulfietovergevoeligheid

Auteur: Marloes Collins, Eleonora Kanizsai-Nagy
Co-auteur: Natalia Ruiz Oud
Uitgever: Expertboek
Taal: Nederlandstalig (112 pagina’s)
Verschijningsdatum: april 2016
ISBN13: 9789492383211

 

Smakelijck zomer 4
met ruim 100 E-nummervrije en suikervrije recepten

Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig (200 pagina’s)
Verschijningsdatum: maart 2016
ISBN13: 9789082075038

 

100% plantaardig broodbeleg “EBOOK”
100% gezond en van nature uit glutenvrij

Auteur: Lode van de Velde
Uitgever: Brave New Books
Taal: Nederlandstalig (42 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2016
ISBN13: 9789402144833

 

Eet Paleo in 7 stappen
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers

Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig (480 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2015
ISBN13: 9789082247725

 

Lekker zonder allergenen
gezonde recepten voor mensen met voedselallergieën

Auteur: Yves Thomaes
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (144 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2015
ISBN13: 9789401428347

 

Vegan Delight
50 heerlijke glutenvrij en lactosevrije recepten + detoxplan

Auteur: Saskia Roeda
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (128 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2015
ISBN13: 9789059566521

 

Lekker zonder koemelk
koemelk- en lactosevrije gerechten

Auteur: Erica Schot – van den Assem
Uitgever: Brave New Books
Taal: Nederlandstalig (94 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2015
ISBN13: 9789402138788

 

Zoetigheden
zonder suiker, gluten & lactose

Auteur: Ulrika Hoffer
Uitgever: Deltas Centrale uitgeverij
Taal: Nederlandstalig (112 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2015
ISBN13: 9789044743159

 

Hallo2Paleo
suikervrij, glutenvrij & lactosevrij

Auteur: Willeke Linneman
Uitgever: Boekenbent, Uitgeverij
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2015
ISBN13: 9789462038837

 

Gelukkig glutenvrij “EBOOK”
met 45 lekkere glutenvrije recepten

Auteur: Laura Canjels
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (106 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2015
ISBN13: 9789401425285

 

Lekker zonder suiker
gezonde recepten zonder toegevoegde suikers

Auteur: Kris Baeckelandt, Wim Cleenwerck
Co-auteur: Peter Depodt, Marleen de Naeyer
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (144 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2015
ISBN13: 9789401425674

 

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij
meer dan 100 gezonde, heerlijke recepten

Auteur: Celia Brooks
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (176 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2015
ISBN13: 9789048311194

 

De paleo-chef
meer dan 100 heerlijke gluten-, tarwe- en lactosevrije recepten voor een goede gezondheid

Auteur: Pete Evans
Taal: Nederlandstalig (224 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2015
ISBN13: 9789048825615

 

Gluten- & zuivelvrij kookboek
snelle en lekkere gerechten voor elk moment

Auteur: Grace Cheetham
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (176 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2015
ISBN13: 9789048310647

 

Lekker eten zonder buikpijn
recepten voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (én gluten en lactosevrij)

Auteur: Ankie van der Kruk-Bonte
Uitgever: Uitgeverij Kontrast
Taal: Nederlandstalig (144 pagina’s)
Verschijningsdatum: december 2014
ISBN13: 9789490834814

 

Smakelijck zoet
e-nummervrij, suikervrij, tarwevrij : met ruim 100 recepten

Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: november 2014
ISBN13: 9789082075021

 

Kracht van oorspronkelijke voeding 3 speciaal gewoon voor kinderen en volwassenen
exorfinenvrije recepten (zonder gluten, melkeiwit, soja en spinazie)

Auteur: Geesje Russcher
Uitgever: Abc Uitgeverij
Taal: Nederlandstalig 150 pagina’s
Verschijningsdatum: oktober 2014
ISBN13: 9789491586514

 

Natuurlijk! Het heden ik kookboek
bij candida en voedselovergevoeligheid

Auteur: Anne Marie Reuzenaar
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal: Nederlandstalig (224 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2014
ISBN13: 9789021557441

 

Broodbuik 30-minuten (of minder) kookboek
200 snelle en gemakkelijke recepten zonder tarwe en gluten, om overgewicht te verliezen en gezonder te worden

Auteur: William Davis
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal: Nederlandstalig 336 pagina’s
Verschijningsdatum: augustus 2014
ISBN13: 9789021557083

 

Histaminebeperkt dieet basisboek
lekker leven met histamine intolerantie

Auteur: Marloes Collins, Erica Herder
Co-auteur: Marjolein van Kleef
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442513

 

Melk, ei en soja vrij dieet basisboek

Auteur: Marloes Collins, Moo de Jonge
Co-auteur: Linda van Everdingen
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (151 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442049

 

Pinda en noten vrij dieet basisboek
lekker leven met een pinda en/of noten allergie

Auteur: Marloes Collins, Marissa van Egmond
Co-auteur: Nadine Hazeu
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442506

 

Zuivelvrij dieet basisboek

Auteur: Marloes Collins, Marieke van der Pavert
Co-auteur: Moo de Jonge, Tiffany Pinas
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (129 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442032

 

Zuivel- en eivrij dieet basisboek

Auteur: Marloes Collins, Marieke van der Pavert
Co-auteur: Tiffany Pinas, Moo de Jonge
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (133 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442025

 

Lekker zonder gluten
glutenvrije recepten voor elke dag

Auteur: Kris Baeckelandt, Christophe Breye
Co-auteur: Marleen de Naeyer, Wim Cleenwerck
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (131 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2014
ISBN13: 9789401415750

 

Superfood brood
voor een gezonde levensstijl, recepten zonder granen, glutenvrij brood gemaakt van groenten en superfood

Auteur: Saskia van As
Uitgever: darmklachten.nl
Taal: Nederlandstalig (113 pagina’s)
Verschijningsdatum: maart 2014
ISBN13: 9789082170719

 

Smakelijck
groenten voor elk moment van de dag E-nummervrij – suikervrij – witmeelvrij – tarwevrij – -vegetarisch met ruim 100 recepten

Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig (197 pagina’s)
Verschijningsdatum: februari 2014
ISBN13: 9789082075014

 

Allergievriendelijk koken
zonder gluten, lactose soja en andere allergenen

Auteur: Wendy Rose Scheers
Uitgever: Manteau
Taal: Nederlandstalig (208 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2013
ISBN13: 9789002252761

 

Peace food
leef gezond zonder melk en vlees – met dertig verrukkelijke veganistische recepten

Auteur: Rudiger Dahlke
Uitgever: Altamira
Taal: Nederlandstalig (336 pagina’s)
Verschijningsdatum: april 2013
ISBN13: 9789401300834

 

Koken voor Kids met Allergieën
Glutenvrij – zuivelvrij – eivrij

Uitgever: Ruitenbergboek B.V.
Taal: Nederlandstalig (184 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2013
ISBN13: 9789461881366

 

500 glutenvrije gerechten
heerlijke ontbijtgerechten snacks amuses hoofd- en bijgerechten en zoete lekkernijen zonder gluten

Auteur: Carol Beckerman, Deb Wheaton
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (288 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2012
ISBN13: 9789048306930

 

Glutenvrij kookboek
eenvoudige, stijlvolle gerechten die iedereen lekker vindt

Auteur: Pamela Moriarty
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: oktober 2012
ISBN13: 9789048305612

 

Echt lekker eten met een voedselintolerantie

Auteur: Pippa Kendrick
Uitgever: van Dishoeck
Taal: Nederlandstalig (240 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2012
ISBN13: 9789000310784

 

Allergiekookboek
het jaar rond lekker eten met een voedselallergie

Auteur: Marloes Collins
Uitgever: Terra
Taal: Nederlandstalig (168 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2010
ISBN13: 9789089892362

 

Lekker eten
met voedselovergevoeligheid

Auteur: Larisse van der Haar Buijze
Uitgever: Tatra Media
Taal: Nederlandstalig (200 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2010
ISBN13: 9789079919109

 

Vechten met gerechten tegen glutengevoeligheid en coeliakie
voedingswijzer, recepten en adviezen

Auteur: Janneke Vreugdenhil
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2009
ISBN13: 9789059562363

 

Melk Zonder Melk
heerlijke zuivelvrije recepten

Auteur: Riet Vijverman, Stefaan De Wever
Uitgever: Groene Dag
Taal: Nederlandstalig (64 pagina’s)
Verschijningsdatum: december 2008
ISBN13: 9789078538110

 

Nooit Meer Pindakaas!
of bananen, kiwi’s, koemelk, noten, gluten en garnalen…
Handboek voor ouders van kinderen met een ernstige voedselallergie

Auteur: C. Schellings, Brigitte Ars
Uitgever: Uitgeverij van Brug
Taal: Nederlandstalig (179 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2008
ISBN13: 9789065232298

 

Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie
meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippenei enz.

Auteur: I. van Berkel-Pistorius, T. de Hoogh-Van der Horst
Uitgever: van Dishoeck
Taal: Nederlandstalig (606 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2008
ISBN13: 9789047501596

 

Eten koken (ge)zonder
lekker eten kan altijd, ook bij candida en intoleranties!

Auteur: M. den Hartog-de Weijer
Uitgever: Symbolon
Taal: Nederlandstalig 160 pagina’s
Verschijningsdatum: oktober 2007
ISBN13: 9789076277912

 

Iedereen Eet Mee!
Recepten zonder noten, soja, koemelk en ei
Voor kinderen met een voedselallergie

Auteur: E. Molenschot, M. Eman
Uitgever: Becht’s Uitgevers-Maatschappij, H.J.W.
Taal: Nederlandstalig (127 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2007
ISBN13: 9789023012054

 

Gluten-, Tarwe- & Zuivelvrij Genieten

Auteur: Nicola Graimes, Anja De Lombaert
Co-auteur: Jetty Huisman
Taal: Nederlandstalig 96 pagina’s
Verschijningsdatum: mei 2007
ISBN13: 9781405491990

 

Gezond Eten Zonder Gluten

Auteur: David Allen, R. Kearny
Uitgever: Inmerc
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2005
ISBN13: 9789066117044

 

Kookboek Voor Mensen Met Een Voedselallergie
trucs en recepten voor een leven zonder eieren, soja, arachide …

Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (159 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2004
ISBN13: 9789020958102

 

Smikkelen & Smullen
kookboek voor kinderen met voedselallergieën

Auteur: Anne Marie Reuzenaar
Uitgever: Culinaire Boekerij
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2004
ISBN13: 9789021541860

 

Allergieën Kookboek
Voorkomen en bestrijden

Auteur: Margrit Sulzberger
Co-auteur: Bé Mäder
Uitgever: Deltas
Taal: Nederlandstalig (112 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2004
ISBN13: 9789044702033

 

Het Glutenvrij Kookboek
recepten voor coeliakiepatiënten

Auteur: Michelle Berriedale Johnson
Uitgever: Schuyt
Taal: Nederlandstalig (208 pagina’s)
Verschijningsdatum: maart 2004
ISBN13: 9789060976395

 

Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie
meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippeëi, gluten, pinda’s, noten, additieven, cacao, saccharose (suiker), citrusfruit, soja, vis, schaal- en schelpdieren, aardappelen en maïs

Auteur: Ineke van Berkel, Merian Daams
Co-auteur: Tanja van der Horst, Tonny van der Horst
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Taal: Nederlandstalig (400 pagina’s)
Verschijningsdatum: augustus 2003
ISBN13: 9789041000262

 

Melkvrij leven / glutenvrij leven
over lactose(over)gevoeligheid en coeliakie : met lekkere recepten

Auteur: N. Kircher
Uitgever: Milinda Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (78 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2003
ISBN13: 9789060306444

 

Koken zonder melk of eieren

Auteur: Bart Debaere
Uitgever: Eenhoorn, Uitgeverij de
Taal: Nederlandstalig (62 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2002
ISBN13: 9789058381637

 

Het allergie kookboek
Recepten zonder eieren, melk, kaas, boter, tarwebloem, chocolade, zout, suiker, bakpoeder en maïzena

Auteur: Patricia Carter
Uitgever: Hollandia
Taal: Nederlandstalig (143 pagina’s)
Verschijningsdatum: 1985
ISBN13: 9789060454572

 

Niet echt een kookboek, maar wel zeer handig als “naslagwerk” op het gebied van voedselallergieën.

Eetwaar = eetbaar?
over voedselallergie

Auteur: John Kamsteeg
Uitgever: Becht
Taal: Nederlandstalig (312 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2013
ISBN13: 9789023013884

 

Voor Dummies – Voedselallergieën voor Dummies
van diagnose tot behandeling van je symptomen

Auteur: R.A. Wood J. Kraynak
Uitgever: BBNC Uitgevers
Taal: Nederlandstalig 356 pagina’s
Verschijningsdatum: december 2008
ISBN13: 9789043017046

 

Voor kinderen zijn er ook leuke en begrijpbare (voor)leesboekjes op het gebied van verschillende voedselovergevoeligheden:

Auteur: Denise Harsveldt – Semolino kids

– Juultje mag geen roosfruit
– Guusje mag geen roosfruit
– Lotje mag geen melk
– Floris mag geen melk
– Teuntje mag geen gluutjes
– Saartje mag geen gluutjes
– Pippa mag geen nootjes
– Jip mag geen nootjes
– Pim mag geen suiker
– Eefje mag geen suiker
– Kiki mag geen E-nummers
– Luuk mag geen E-nummers
– Mees mag geen kippenei
– Puck mag geen kippenei
– Bo mag geen zeediertjes
– Sep mag geen zeediertjes

 

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt natuurlijk proberen alle informatie rondom allergenen zelf te verzamelen en te verwerken. Maar het risico bestaat dan dat u het niet correct doet en daarmee onbedoeld een soort schijnzekerheid afgeeft aan consumenten met een voedselovergevoeligheid. Wilt u dit laten doen door een professional, dan bent u bij VoedingVeilig aan het juiste adres. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.