Zijn er ook goede kookboeken omtrent voedselallergie & voedselintolerantie?
Als u een voedselovergevoeligheid heeft (of wellicht zelfs meerdere) dan zijn er een heleboel verboden ingrediënten en producten. Maar lekker en gezond eten wil toch iedereen? Daarom hieronder een lijst met Nederlandse kookboeken waarin één of meerdere allergenen niet voorkomen (wellicht dat een aantal niet meer te koop zijn online of in de winkel).
Iedereen eet mee
Allergievriendelijk koken zonder gluten, lactose, noten
Auteur: Alexia Stevens
Uitgever: Manteau
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: februari 2018
ISBN13: 9789022334669
Paleodieet Glutenvrij Lactosevrij “EBOOK”
60 lekkere recepten die iedereen kan maken
Auteur: Alicia Ludivine
Uitgever: Babelcube Inc.
Taal: Nederlandstalig (81 pagina’s)
Verschijningsdatum: februari 2018
ISBN13: 9781547514939
Kindertraktaties
vrij van gluten, lactose en arm aan suiker
Auteur: Viviane Vaes
Uitgever: Choosy & Delicious
Taal: Nederlandstalig (168 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN13: 9789082733006
Lekker ontbijten zonder gluten of lactose
heerlijke gluten- en lactosevrije recepten voor smoothies, ontbijtbowls, granola en nog veel meer!
Auteur: Anja Forsnor
Uitgever: Deltas/Chantecler
Taal: Nederlandstalig (111 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN13: 9789044747638
Paleo Lunch
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers
Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig (200 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN13: 9789082247763
Glutenvrij koken en bakken
Meer dan 65 heerlijke recepten zonder gluten
Auteur: Frederique Jules, Jennifer Lepoutre
Co-auteur: Mitsuru Yanase
Uitgever: Manteau
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: februari 2017
ISBN13: 9789022333440
Eet Paleo – Slowcooker
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers
Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: oktober 2016
ISBN13: 9789082247749
Feest voor iedereen
samen genieten van gluten-,lactose-& suikervrije gerechten
Auteur: Alexandra Besel
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2016
ISBN13: 9789059566644
Foodless
jouw dagelijkse portie allergievrije recepten
Auteur: Carlijn Bröring
Uitgever: Bert Bakker
Taal: Nederlandstalig (208 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2016
ISBN13: 9789035144217
Smakelijck Winter 5
met ruim 100 recepten vrij van E-nummers en geraffineerde suikers
Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig (204 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2016
ISBN13: 9789082075045
Zoet & Goed
culinair bakken met natuurlijke ingrediënten, zonder gluten, zuivel en geraffineerde suikers
Auteur: Henrietta Inman
Uitgever: Spectrum
Taal: Nederlandstalig (176 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2016
ISBN13: 9789000351121
Gluten- en lactosevrij
genieten
Auteur: Viviane Vaes
Uitgever: Uitgeverij Neno
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: augustus 2016
ISBN13: 9789082491524
Pollenvoedsel-syndroom
een handboek voor mensen met een kruisallergie van hooikoorts en voedsel
Auteur: Marloes Collins, Katja Niessen
Uitgever: Expertboek
Taal: Nederlandstalig 110 pagina’s
Verschijningsdatum: juli 2016
ISBN13: 9789491442827
Meer dan wortels
heerlijke recepten natuurlijk vrij van gluten, suiker, lactose en soja
Auteur: Ditha Blaauw
Uitgever: Palmslag
Taal: Nederlandstalig (191 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2016
ISBN13: 9789491773464
Eet Paleo ontbijt
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel, en toegevoegde suikers
Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: mei 2016
ISBN13: 9789082247732
Glutenvrij dieet basisboek
Auteur: Marloes Collins, Marieke van der Pavert
Co-auteur: Moo de Jonge, Tiffany Pinas
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (153 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2016
ISBN13: 9789491442018
Dieet basisboek bij sulfietovergevoeligheid
lekker leven met sulfietovergevoeligheid
Auteur: Marloes Collins, Eleonora Kanizsai-Nagy
Co-auteur: Natalia Ruiz Oud
Uitgever: Expertboek
Taal: Nederlandstalig (112 pagina’s)
Verschijningsdatum: april 2016
ISBN13: 9789492383211
Smakelijck zomer 4
met ruim 100 E-nummervrije en suikervrije recepten
Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig (200 pagina’s)
Verschijningsdatum: maart 2016
ISBN13: 9789082075038
100% plantaardig broodbeleg “EBOOK”
100% gezond en van nature uit glutenvrij
Auteur: Lode van de Velde
Uitgever: Brave New Books
Taal: Nederlandstalig (42 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2016
ISBN13: 9789402144833
Eet Paleo in 7 stappen
alle recepten zijn vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers
Auteur: Marinka Bil
Uitgever: Eetpaleo
Taal: Nederlandstalig (480 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2015
ISBN13: 9789082247725
Lekker zonder allergenen
gezonde recepten voor mensen met voedselallergieën
Auteur: Yves Thomaes
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (144 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2015
ISBN13: 9789401428347
Vegan Delight
50 heerlijke glutenvrij en lactosevrije recepten + detoxplan
Auteur: Saskia Roeda
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (128 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2015
ISBN13: 9789059566521
Lekker zonder koemelk
koemelk- en lactosevrije gerechten
Auteur: Erica Schot – van den Assem
Uitgever: Brave New Books
Taal: Nederlandstalig (94 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2015
ISBN13: 9789402138788
Zoetigheden
zonder suiker, gluten & lactose
Auteur: Ulrika Hoffer
Uitgever: Deltas Centrale uitgeverij
Taal: Nederlandstalig (112 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2015
ISBN13: 9789044743159
Hallo2Paleo
suikervrij, glutenvrij & lactosevrij
Auteur: Willeke Linneman
Uitgever: Boekenbent, Uitgeverij
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2015
ISBN13: 9789462038837
Gelukkig glutenvrij “EBOOK”
met 45 lekkere glutenvrije recepten
Auteur: Laura Canjels
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (106 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2015
ISBN13: 9789401425285
Lekker zonder suiker
gezonde recepten zonder toegevoegde suikers
Auteur: Kris Baeckelandt, Wim Cleenwerck
Co-auteur: Peter Depodt, Marleen de Naeyer
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (144 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2015
ISBN13: 9789401425674
Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij
meer dan 100 gezonde, heerlijke recepten
Auteur: Celia Brooks
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (176 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2015
ISBN13: 9789048311194
De paleo-chef
meer dan 100 heerlijke gluten-, tarwe- en lactosevrije recepten voor een goede gezondheid
Auteur: Pete Evans
Taal: Nederlandstalig (224 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2015
ISBN13: 9789048825615
Gluten- & zuivelvrij kookboek
snelle en lekkere gerechten voor elk moment
Auteur: Grace Cheetham
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (176 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2015
ISBN13: 9789048310647
Lekker eten zonder buikpijn
recepten voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (én gluten en lactosevrij)
Auteur: Ankie van der Kruk-Bonte
Uitgever: Uitgeverij Kontrast
Taal: Nederlandstalig (144 pagina’s)
Verschijningsdatum: december 2014
ISBN13: 9789490834814
Smakelijck zoet
e-nummervrij, suikervrij, tarwevrij : met ruim 100 recepten
Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: november 2014
ISBN13: 9789082075021
Kracht van oorspronkelijke voeding 3 speciaal gewoon voor kinderen en volwassenen
exorfinenvrije recepten (zonder gluten, melkeiwit, soja en spinazie)
Auteur: Geesje Russcher
Uitgever: Abc Uitgeverij
Taal: Nederlandstalig 150 pagina’s
Verschijningsdatum: oktober 2014
ISBN13: 9789491586514
Natuurlijk! Het heden ik kookboek
bij candida en voedselovergevoeligheid
Auteur: Anne Marie Reuzenaar
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal: Nederlandstalig (224 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2014
ISBN13: 9789021557441
Broodbuik 30-minuten (of minder) kookboek
200 snelle en gemakkelijke recepten zonder tarwe en gluten, om overgewicht te verliezen en gezonder te worden
Auteur: William Davis
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal: Nederlandstalig 336 pagina’s
Verschijningsdatum: augustus 2014
ISBN13: 9789021557083
Histaminebeperkt dieet basisboek
lekker leven met histamine intolerantie
Auteur: Marloes Collins, Erica Herder
Co-auteur: Marjolein van Kleef
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442513
Melk, ei en soja vrij dieet basisboek
Auteur: Marloes Collins, Moo de Jonge
Co-auteur: Linda van Everdingen
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (151 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442049
Pinda en noten vrij dieet basisboek
lekker leven met een pinda en/of noten allergie
Auteur: Marloes Collins, Marissa van Egmond
Co-auteur: Nadine Hazeu
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442506
Zuivelvrij dieet basisboek
Auteur: Marloes Collins, Marieke van der Pavert
Co-auteur: Moo de Jonge, Tiffany Pinas
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (129 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442032
Zuivel- en eivrij dieet basisboek
Auteur: Marloes Collins, Marieke van der Pavert
Co-auteur: Tiffany Pinas, Moo de Jonge
Uitgever: Ebookpoint
Taal: Nederlandstalig (133 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2014
ISBN13: 9789491442025
Lekker zonder gluten
glutenvrije recepten voor elke dag
Auteur: Kris Baeckelandt, Christophe Breye
Co-auteur: Marleen de Naeyer, Wim Cleenwerck
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (131 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2014
ISBN13: 9789401415750
Superfood brood
voor een gezonde levensstijl, recepten zonder granen, glutenvrij brood gemaakt van groenten en superfood
Auteur: Saskia van As
Uitgever: darmklachten.nl
Taal: Nederlandstalig (113 pagina’s)
Verschijningsdatum: maart 2014
ISBN13: 9789082170719
Smakelijck
groenten voor elk moment van de dag E-nummervrij – suikervrij – witmeelvrij – tarwevrij – -vegetarisch met ruim 100 recepten
Auteur: Williene Klinck
Uitgever: Smakelijck
Taal: Nederlandstalig (197 pagina’s)
Verschijningsdatum: februari 2014
ISBN13: 9789082075014
Allergievriendelijk koken
zonder gluten, lactose soja en andere allergenen
Auteur: Wendy Rose Scheers
Uitgever: Manteau
Taal: Nederlandstalig (208 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2013
ISBN13: 9789002252761
Peace food
leef gezond zonder melk en vlees – met dertig verrukkelijke veganistische recepten
Auteur: Rudiger Dahlke
Uitgever: Altamira
Taal: Nederlandstalig (336 pagina’s)
Verschijningsdatum: april 2013
ISBN13: 9789401300834
Koken voor Kids met Allergieën
Glutenvrij – zuivelvrij – eivrij
Uitgever: Ruitenbergboek B.V.
Taal: Nederlandstalig (184 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2013
ISBN13: 9789461881366
500 glutenvrije gerechten
heerlijke ontbijtgerechten snacks amuses hoofd- en bijgerechten en zoete lekkernijen zonder gluten
Auteur: Carol Beckerman, Deb Wheaton
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (288 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2012
ISBN13: 9789048306930
Glutenvrij kookboek
eenvoudige, stijlvolle gerechten die iedereen lekker vindt
Auteur: Pamela Moriarty
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig
Verschijningsdatum: oktober 2012
ISBN13: 9789048305612
Echt lekker eten met een voedselintolerantie
Auteur: Pippa Kendrick
Uitgever: van Dishoeck
Taal: Nederlandstalig (240 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2012
ISBN13: 9789000310784
Allergiekookboek
het jaar rond lekker eten met een voedselallergie
Auteur: Marloes Collins
Uitgever: Terra
Taal: Nederlandstalig (168 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2010
ISBN13: 9789089892362
Lekker eten
met voedselovergevoeligheid
Auteur: Larisse van der Haar Buijze
Uitgever: Tatra Media
Taal: Nederlandstalig (200 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2010
ISBN13: 9789079919109
Vechten met gerechten tegen glutengevoeligheid en coeliakie
voedingswijzer, recepten en adviezen
Auteur: Janneke Vreugdenhil
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: november 2009
ISBN13: 9789059562363
Melk Zonder Melk
heerlijke zuivelvrije recepten
Auteur: Riet Vijverman, Stefaan De Wever
Uitgever: Groene Dag
Taal: Nederlandstalig (64 pagina’s)
Verschijningsdatum: december 2008
ISBN13: 9789078538110
Nooit Meer Pindakaas!
of bananen, kiwi’s, koemelk, noten, gluten en garnalen…
Handboek voor ouders van kinderen met een ernstige voedselallergie
Auteur: C. Schellings, Brigitte Ars
Uitgever: Uitgeverij van Brug
Taal: Nederlandstalig (179 pagina’s)
Verschijningsdatum: september 2008
ISBN13: 9789065232298
Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie
meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippenei enz.
Auteur: I. van Berkel-Pistorius, T. de Hoogh-Van der Horst
Uitgever: van Dishoeck
Taal: Nederlandstalig (606 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2008
ISBN13: 9789047501596
Eten koken (ge)zonder
lekker eten kan altijd, ook bij candida en intoleranties!
Auteur: M. den Hartog-de Weijer
Uitgever: Symbolon
Taal: Nederlandstalig 160 pagina’s
Verschijningsdatum: oktober 2007
ISBN13: 9789076277912
Iedereen Eet Mee!
Recepten zonder noten, soja, koemelk en ei
Voor kinderen met een voedselallergie
Auteur: E. Molenschot, M. Eman
Uitgever: Becht’s Uitgevers-Maatschappij, H.J.W.
Taal: Nederlandstalig (127 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2007
ISBN13: 9789023012054
Gluten-, Tarwe- & Zuivelvrij Genieten
Auteur: Nicola Graimes, Anja De Lombaert
Co-auteur: Jetty Huisman
Taal: Nederlandstalig 96 pagina’s
Verschijningsdatum: mei 2007
ISBN13: 9781405491990
Gezond Eten Zonder Gluten
Auteur: David Allen, R. Kearny
Uitgever: Inmerc
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2005
ISBN13: 9789066117044
Kookboek Voor Mensen Met Een Voedselallergie
trucs en recepten voor een leven zonder eieren, soja, arachide …
Uitgever: Lannoo
Taal: Nederlandstalig (159 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2004
ISBN13: 9789020958102
Smikkelen & Smullen
kookboek voor kinderen met voedselallergieën
Auteur: Anne Marie Reuzenaar
Uitgever: Culinaire Boekerij
Taal: Nederlandstalig (160 pagina’s)
Verschijningsdatum: oktober 2004
ISBN13: 9789021541860
Allergieën Kookboek
Voorkomen en bestrijden
Auteur: Margrit Sulzberger
Co-auteur: Bé Mäder
Uitgever: Deltas
Taal: Nederlandstalig (112 pagina’s)
Verschijningsdatum: mei 2004
ISBN13: 9789044702033
Het Glutenvrij Kookboek
recepten voor coeliakiepatiënten
Auteur: Michelle Berriedale Johnson
Uitgever: Schuyt
Taal: Nederlandstalig (208 pagina’s)
Verschijningsdatum: maart 2004
ISBN13: 9789060976395
Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie
meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippeëi, gluten, pinda’s, noten, additieven, cacao, saccharose (suiker), citrusfruit, soja, vis, schaal- en schelpdieren, aardappelen en maïs
Auteur: Ineke van Berkel, Merian Daams
Co-auteur: Tanja van der Horst, Tonny van der Horst
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Taal: Nederlandstalig (400 pagina’s)
Verschijningsdatum: augustus 2003
ISBN13: 9789041000262
Melkvrij leven / glutenvrij leven
over lactose(over)gevoeligheid en coeliakie : met lekkere recepten
Auteur: N. Kircher
Uitgever: Milinda Uitgevers B.V.
Taal: Nederlandstalig (78 pagina’s)
Verschijningsdatum: juli 2003
ISBN13: 9789060306444
Koken zonder melk of eieren
Auteur: Bart Debaere
Uitgever: Eenhoorn, Uitgeverij de
Taal: Nederlandstalig (62 pagina’s)
Verschijningsdatum: januari 2002
ISBN13: 9789058381637
Het allergie kookboek
Recepten zonder eieren, melk, kaas, boter, tarwebloem, chocolade, zout, suiker, bakpoeder en maïzena
Auteur: Patricia Carter
Uitgever: Hollandia
Taal: Nederlandstalig (143 pagina’s)
Verschijningsdatum: 1985
ISBN13: 9789060454572
Niet echt een kookboek, maar wel zeer handig als “naslagwerk” op het gebied van voedselallergieën.
Eetwaar = eetbaar?
over voedselallergie
Auteur: John Kamsteeg
Uitgever: Becht
Taal: Nederlandstalig (312 pagina’s)
Verschijningsdatum: juni 2013
ISBN13: 9789023013884
Voor Dummies – Voedselallergieën voor Dummies
van diagnose tot behandeling van je symptomen
Auteur: R.A. Wood J. Kraynak
Uitgever: BBNC Uitgevers
Taal: Nederlandstalig 356 pagina’s
Verschijningsdatum: december 2008
ISBN13: 9789043017046
Voor kinderen zijn er ook leuke en begrijpbare (voor)leesboekjes op het gebied van verschillende voedselovergevoeligheden:
Auteur: Denise Harsveldt – Semolino kids
– Juultje mag geen roosfruit
– Guusje mag geen roosfruit
– Lotje mag geen melk
– Floris mag geen melk
– Teuntje mag geen gluutjes
– Saartje mag geen gluutjes
– Pippa mag geen nootjes
– Jip mag geen nootjes
– Pim mag geen suiker
– Eefje mag geen suiker
– Kiki mag geen E-nummers
– Luuk mag geen E-nummers
– Mees mag geen kippenei
– Puck mag geen kippenei
– Bo mag geen zeediertjes
– Sep mag geen zeediertjes
Zelf doen of uitbesteden?
U kunt natuurlijk proberen alle informatie rondom allergenen zelf te verzamelen en te verwerken. Maar het risico bestaat dan dat u het niet correct doet en daarmee onbedoeld een soort schijnzekerheid afgeeft aan consumenten met een voedselovergevoeligheid. Wilt u dit laten doen door een professional, dan bent u bij VoedingVeilig aan het juiste adres. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.