Blog: Webshops die voeding verkopen dienen te voldoen aan …

 

Webshops die voeding verkopen dienen te voldoen aan …

Zoals in de vorige blog al even kort werd aangegeven behoren webshops tot de detailhandel. Echter kan er niet zoals bij de gewone detailhandel mondeling navraag gedaan worden over allergenen in levensmiddelen.

 

Wetgeving

Volgens de Europese wet (Verordening (EU) Nr. 1169/2011, betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten) behoren webshops bij “verkoop op afstand”, welke ook moeten voldoen aan de verplichte voedselinformatie. Maar wat komt er nu allemaal bij kijken wanneer er levensmiddelen worden verkocht in een webshop en waaraan moet de webshop voldoen indien er levensmiddelen worden verkocht?

 

De verplichte voedselinformatie (inclusief allergeneninformatie) moet namelijk beschikbaar zijn vóór het aankoopmoment. Deze voedselinformatie dient dus aanwezig te zijn in de nabijheid van het te bestellen product.

 

Of er nu chocolade, taarten, kaas, specerijen/kruiden, snoep, bakmixen, koekjes, (fris)dranken, soepen of sauzen worden verkocht in de webshop. Bij al deze (en nog veel meer) levensmiddelen dient er voedselinformatie aanwezig te zijn.

 

Om welke verplichte voedselinformatie gaat het dan?

Onderstaande items moeten verplicht worden aangegeven wanneer er “verkoop op afstand” plaatsvindt, voordat het product daadwerkelijk wordt besteld of in de digitale winkelwagen wordt geplaatst.

 

  1. De benaming van het levensmiddel
  2. De lijst van ingrediënten (ook wel ingrediëntendeclaratie genoemd)
  3. De allergenen* welke aanwezig zijn in het levensmiddel
    • In de lijst met ingrediënten kunnen de allergenen ook worden weergegeven door ze bijvoorbeeld dikgedrukt of in hoofdletters te vermelden
  4. De hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten
    • Geef percentages aan van ingrediënten als
      • deze voorkomt in de benaming (% roomboter in roomboterkoek)
      • geassocieerd wordt met de benaming (% vlees in worst bijvoorbeeld)
      • opvalt in woord, beeld of grafische voorstelling (indien er op een verpakking vruchtenyoghurt bijvoorbeeld plaatjes van aardbeien staan)
      • van wezenlijk belang is om het levensmiddel te karakteriseren (cacaobestanddelen in chocolade)
  5. De nettohoeveelheid van het levensmiddel
  6. Bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
    • Denk hierbij bijvoorbeeld aan: koel bewaren, droog en donker bewaren of na openen beperkt houdbaar
  7. De (handels)naam en het adres van de bedoelde exploitant van een levensmiddelenbedrijf
    • Indien er in de webshop producten worden verkocht die afkomstig zijn van een derde partij dient u de naam en het adres van deze derde partij erbij te vermelden
  8. Het land van oorsprong of de plaats van herkomst indien
    • Het weglaten daarvan de consument zou kunnen misleiden aangaande het werkelijke land van oorsprong of de werkelijke plaats van herkomst van het levensmiddel
      • bijvoorbeeld Griekse salade die in een fabriek in Nederland is gemaakt
    • Voor vers vlees van rundvlees, varkens, schapen, geiten, pluimvee, vis, voor rundvleesproducten en ook voor honing, groenten en fruit en olijfolie
    • Wanneer het land van oorsprong of de plaats van herkomst van een levensmiddel vermeld wordt en niet hetzelfde of dezelfde is als voor het primaire ingrediënt ervan
      • bijvoorbeeld bij boter gekarnd in België afkomstig van Nederlandse melk kan op het etiket vermeld worden “geproduceerd in België van Nederlandse melk”
  9. Een gebruiksaanwijzing, als het levensmiddel moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing
    • Denk hierbij bijvoorbeeld aan: schudden voor gebruik of juist niet schudden voor gebruik
  10. Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2%: het effectieve alcoholvolumegehalte
  11. Een voedingswaardevermelding** (ook wel voedingswaardetabel genoemd)
    • Hiervoor is een vaste volgorde:
      • energie (kJ / kcal)
      • vetten
      • waarvan verzadigde vetzuren
      • koolhydraten
      • waarvan suikers
      • eiwitten
      • zout

 

* het gaat om de volgende allergenen:

– glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
schaaldieren
eieren
vis
pinda
soja
melk (inclusief lactose)
noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
selderij
mosterd
sesamzaad
zwaveldioxide en sulfiet (E220 – E228) bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter
lupine
weekdieren

 

** een voedingswaardevermelding geldt niet voor onderstaande producten (deze zijn namelijk vrijgesteld):

– onverwerkte producten die bestaan uit één ingrediënt of categorie van ingrediënten
verwerkte producten die als enige vorm van verwerking zijn gerijpt en die bestaan uit één ingrediënt of categorie van ingrediënten
water bestemd voor menselijke consumptie, inclusief water waarbij de enige toegevoegde ingrediënten kooldioxide en/of aroma’s zijn
een kruid, een specerij of mengsels daarvan
zout en zoutvervangers
tafelzoetstoffen
extracten van koffie en extracten van cichorei, hele of gemalen koffiebonen en hele of gemalen cafeïnevrije koffiebonen
kruiden- en vruchtenthee, thee, cafeïnevrije thee, instant- of oplosthee of thee-extract, cafeïnevrije instant- of oplosthee of thee-extract, die geen andere toegevoegde ingrediënten bevatten dan aroma’s die niets veranderen aan de voedingswaarde van de thee
gefermenteerde azijn of vervangers van azijn, inclusief die waarbij de enige toegevoegde ingrediënten aroma’s zijn
aroma’s
levensmiddelenadditieven
technische hulpstoffen
voedingsenzymen
gelatine
jamgeleermiddel
gist
kauwgom
levensmiddelen in verpakkingen waarvan het grootste oppervlak minder dan 25 cm 2 bedraagt
levensmiddelen, met inbegrip van ambachtelijke levensmiddelen, die rechtstreeks door de producent in kleine hoeveelheden worden geleverd aan de eindverbruiker of aan de plaatselijke detailhandel die rechtstreeks aan de eindverbruiker levert

 

Wat hoeft u dan van een product niet aan te geven in de webshop? Alleen de datum van het product hoeft niet aangegeven te worden op de webshop.

 

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt natuurlijk proberen alle informatie rondom allergenen zelf te verzamelen en te verwerken tot bijvoorbeeld een productspecificatie of etiket. Maar het risico bestaat dan dat u het niet correct doet en daarmee onbedoeld een soort schijnzekerheid afgeeft aan klanten met een voedselovergevoeligheid. Wilt u dit laten doen door een professional, dan bent u bij VoedingVeilig aan het juiste adres. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.