Blog: Vegetarisch (vega) & Veganistisch (vegan)

 

Vegetarisch (vega) & Veganistisch (vegan)

Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch (voor intimi “vega” of “vegan”). Maar wat houden deze termen nu eigenlijk in?

 

Vegetarisch: wat is het en wat niet?

De definitie van vegetarisch is volgens Van Dale:

  1. (als) van, voor vegetariërs zonder vlees:
  2. een vegetarische schotel

 

Maar in praktijk is dit toch lastig(er) dan het lijkt. De ene vegetariër eet namelijk wel gevogelte en/of vis, terwijl de andere vegetariër dit absoluut niet eet. Weer een ander eet kaas (met dierlijk stremsel), terwijl de ander dit te allen tijde wil vermijden (en alleen kaas met vegetarisch/microbieel stremsel eet).

 

De meest gebruikte vorm is:

Een levensmiddel is vegetarisch indien het géén producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren:

  • Vlees en gevogelte
  • Vis en schaal- en weekdieren
  • Overige ingrediënten van gedode dieren (waaronder gelatine, stremsel, dierlijk vet, enz.)

 

Een vegetarisch gerecht mag dus wél zuivel, eieren en/of honing bevatten (of bestanddelen van zuivel of eieren).

 

Verschillende vegetarische eetwijzen:

Flexitariër:

Een flexitariër eet bewust één of meerdere dagen per week géén vlees en/of vis. De meeste flexitariërs doen dit gemiddeld 3 dagen per week. In Nederland is al ruim 65% van de bevolking flexitariër, deze mensen eten minimaal 1 dag per week géén vlees en/of vis.

 

De definitie van flexitarian is volgens Van Dale:

  1. flexitariër (iemand die slechts af en toe vlees of vis eet)

 

Semi-vegetarisch / pseudo-vegetarisch:

Bij deze eetwijze wordt af en toe wel vlees/vis gegeten. Sommige eten géén roodvlees maar wel gevogelte (pollo-vegetarisch). Anderen eten helemaal géén vlees maar wel vis (pesco-vegetarisch).

 

Lacto-ovo-vegetarisch (de meest bekende vegetarisch “vorm”):

Zowel melk(producten) als ei(producten) zijn toegestaan bij deze eetwijze. Vlees, vis, schaal- en weekdieren zijn echter niet toegestaan. Lacto betekent in het Latijn: melk. Ovo betekent in het Latijn: ei.

 

Lacto-vegetarisch:

Melk(producten) zijn toegestaan bij deze eetwijze. Vlees, vis, schaal- en weekdieren en ei(producten) zijn echter niet toegestaan.

 

Ovo-vegetarisch:

Ei(producten) zijn toegestaan bij deze eetwijze. Vlees, vis, schaal- en weekdieren en melk(producten) zijn echter niet toegestaan.

 

Veganistisch:

Alle producten van dierlijke oorsprong, inclusief melk(producten), ei(producten) en honing. Daarnaast dragen ze ook geen kleding/schoenen van wol, leer, zijde of bont.