Uit eten met een voedselovergevoeligheid
Bijna iedereen gaat wel eens uit eten met bijvoorbeeld de partner, kinderen, familie of vrienden/vriendinnen. Maar wat als er iemand een voedselovergevoeligheid heeft? Kan diegene dan nog wel uit eten gaan? Met onderstaande tips gaat dat vast en zeker lukken.
Praktische tips:
-
Bekijk de website van het restaurant
Vaak staat op de website van het restaurant al vermeld hoe ze omgaan met een voedselovergevoeligheid. Sommige websites geven heel specifiek aan dat er altijd kruisbesmetting kan plaatsvinden in de keuken, terwijl andere websites juist extra promoten dat ze bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij of notenvrij (kunnen) werken.
-
Check websites met restaurantrecensies
De meeste mensen met een voedselovergevoeligheid willen anderen infomeren over top/flop restaurants op het gebied van allergenen. Het is dus zeer verstandig om vooraf te onderzoeken hoe het betreffende restaurant omgaat met dieetwensen. Ook op bijvoorbeeld de Facebook pagina van het restaurant kunt u vaak heel veel recensies vinden over hoe het restaurant omgaat met voedselallergieën. Maar er zijn ook heel veel Facebook groepen te vinden waarin men elkaar tips geeft welke restaurant wel/niet aan te raden is bij bijvoorbeeld pinda-allergie, coeliakie of soja-allergie.
-
Van te voren informatie opvragen bij het restaurant
Neem van te voren contact op met het restaurant (per e-mail of telefoon). Stel eerst wat algemene vragen op het gebied van voedselallergenen. Vaak wordt al snel duidelijk of het restaurant weet waar het over gaat of dat ze (totaal) geen idee hebben.
Vraag bijvoorbeeld:
- Of er een duidelijk overzicht is van de ingrediënten per gerecht
- Of een gerecht aan te passen is naar bepaalde dieetwensen
- Of het restaurant een beleid heeft omtrent voedselovergevoeligheid (incl. kruisbesmetting)
-
Uit eten
Geef tijdens het bestellen van de drankjes al aan dat u (of een van uw kinderen) een voedselovergevoeligheid hebt en geef duidelijk aan voor welk allergeen. Let goed op de (non-verbale) communicatie van de gastheer of gastvrouw. Bij twijfel altijd vragen naar de bedrijfsleider, eigenaar of (chef)kok.
Vraag na of er op de menukaart al gerechten zijn zonder het betreffende allergeen. Een gerecht aanpassen naar uw dieet is namelijk vaak lastiger, waardoor de kans op een allergische reactie groter is.
Check ook altijd of bijvoorbeeld de patat in een andere frituurpan wordt gebakken als de rest van de gefrituurde “snacks”. Als het restaurant bijvoorbeeld ook andere producten in dezelfde frituurpan bereidt dan komen de allergenen (bijvoorbeeld, gluten, soja of melk) in de frituurolie terecht.
-
Na afloop van het eten in het restaurant
Heerlijk gegeten en géén allergische reactie gehad. Deel uw ervaring dan zodat anderen hiervan (mee) kunnen profiteren. Er zijn heel veel verschillende opties om uw ervaring op te delen (op de website van het restaurant zelf, op Facebook, op een review website, via Google, enz.).
Mocht u onverhoopt toch een allergische reactie hebben gekregen, laat dit dan altijd weten aan het restaurant. Wellicht dat het allergeen toch in een (bij)gerecht aanwezig was of heeft er een kruisbesmetting plaatsgevonden in de keuken.