Blog: Traktaties en voedselovergevoeligheid

 

Traktaties en voedselovergevoeligheid

In een gemiddelde klas op de basisschool zitten zo’n 24 kinderen. Dat houdt in dat er regelmatig een kindje jarig is. Jarig zijn en op school trakteren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ouder wilt u natuurlijk wel graag iets maken of kopen wat alle kindjes in de klas mogen eten, dus ook de kindjes met een voedselovergevoeligheid. Want traktaties uitdelen waar ieder kind van kan genieten zijn toch de leukste en lekkerste traktaties.

 

Praktische tips:

    • Leg aan de leerkracht uit dat uw kind een strikt dieet heeft (en voor welk allergeen én voedingsmiddelen dit geldt). Geef aan de leerkracht ook uw telefoonnummer in het geval van vragen.

 

    • Overleg met de leerkracht wat de mogelijkheden zijn omtrent traktaties, eten rondom feestdagen en andere keren dat er iets gezamenlijk gegeten of gedronken wordt. Tegenwoordig zijn er in (bijna) iedere klas wel kindjes die bepaalde producten niet mogen/willen gebruiken, denk hierbij aan vegetarisch, macrobiotisch, veganistisch, Halal of Koosjer.

 

    • Afhankelijk van de ernst en de omvang van de voedselovergevoeligheid kan gekeken worden wat u hiermee doet. U kunt kiezen om een lijst te maken met wat uw kind (niet) mag en deze door te sturen (via e-mail of whatsapp) aan de andere ouders. U kunt ook kiezen voor een eigen uitdeeldoos voor uw kind waarin lekkernijen zitten dit het wel mag hebben (controleer hiervan wel regelmatig de houdbaarheidsdatum).

 

  • Er zijn bepaalde (kant-en-klare) traktaties die regelmatig worden uitgedeeld. Schrijf deze op en geef aan uw kind door of het deze traktatie* wel of niet kan eten.
      • o Zakje naturel chips (merk: Lay’s); bevat —
        o Zakje paprika chips (merk: Lay’s); bevat tarwe, melk (incl. lactose)
        o Zakje wokkels paprika (merk: Lay’s); bevat soja
        o Zakje hamka’s mini (merk: Lay’s); bevat tarwe, melk (incl. lactose)
        o Zakje nibb-it sticks (merk: Cheetos); bevat melk (incl. lactose), soja

     

      • o Mars (mini); bevat gerst, eieren, melk (incl. lactose), soja
        o Snicker (mini); bevat melk (incl. lactose), soja, eieren, pinda’s
        o Kitkat (mini); bevat tarwe, melk (incl. lactose)
        o Twix (mini); bevat tarwe, melk (incl. lactose), soja
        o Bounty (mini); bevat melk (incl. lactose), soja
        o Milky Way (mini); bevat gerst, eieren, melk (incl. lactose), soja
        o Smarties; bevat tarwe, melk (incl. lactose)

     

    • * er kunnen wel altijd nog sporen in het product zitten van andere allergenen. Afhankelijk van de heftigheid van de voedselovergevoeligheid is het verstandig om hier ook aandacht aan te besteden.

 

  • Ondanks alle goede voorbereidingen kan er altijd toch iets misgaan bij het trakteren (bijvoorbeeld door onbedoelde kruisbesmetting). Leg daarom altijd op school aan de leerkracht(en) uit wat de gevolgen zijn van de voedselovergevoeligheid en in het uiterste geval leg een Epipen neer op school.

 

  • Trakteren kan natuurlijk ook op iets niet eetbaars. Een klein cadeautje zoals een gum, stoepkrijt, bellenblaas, stuiterbal, vingerpopjes, potloden, stiften, stickers of bijvoorbeeld een sleutelhanger. Koop verschillende kleuren en soorten en uitdelen maar. Iedereen blij óók de kinderen met een voedselovergevoeligheid of bepaalde eetwijze.

 

Uitnodiging kinderfeestje:

  • Als uw kind een uitnodig krijgt voor een kinderfeestje is het heel verstandig om (tijdig) contact met de ouders op te nemen van de jarige. Geef aan dat uw kind een voedselovergevoeligheid heeft en daarom niet alles mag eten en/of drinken. Geef een lijstje met veilige producten aan de ouders van de jarige en geef ook altijd uw telefoonnummer door.

 

  • Durft u het toch niet aan om uw kind alleen te laten op het kinderfeestje, wellicht is het een optie om (op de achtergrond) aanwezig te zijn bij het kinderfeestje. U kunt dan de ouders van de jarige helpen én uw kind in de gaten houden als het iets eet/drinkt.