Nutri-Score, bent u al zo ver?
Nutri-Score is de laatste tijd veel in het nieuws, maar wat is het precies én hoe werkt het.
Wat is Nutri-Score?
Nutri-Score is een door Franse wetenschappers ontwikkeld voedselkeuzelogo dat consumenten moet helpen om een gezondere keuze te maken bij de aankoop van een product binnen een bepaalde productgroep. Het is een stoplicht-systeem op basis van 5 niveaus. Via een kleur (van donkergroen tot donkeroranje) en letter (van A tot E) wordt aangetoond hoe (on)gezond een product is. De donkergroene A is de gezondste keuze en de donkeroranje E moet men zoveel mogelijk vermijden.
Hoe wordt Nutri-Score berekend?
De score van elk product wordt berekend op basis van de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Calorieën, suikers, verzadigd vet en zout hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan eiwit, vezels, fruit, groente, noten en peulvruchten de score verbetert. Om punten toe te kennen voor de berekening van de voedingsscore gelden standaard tabellen. Voor kaas, smeer-en bereidingsvetten en dranken gelden andere tabellen.
In het overzicht hierboven is duidelijk te zien dat -15 de beste score (donkergroene A) is en +40 is juist de slechtste score (donkeroranje E).
Wanneer wordt Nutri-Score ingevoerd in Nederland?
Voordat Nutri-Score halverwege 2021 in Nederland wordt ingevoerd, zal het nog (verder) aangepast worden. Echter hebben verschillende organisaties zich de afgelopen maanden gebogen over dit voedselkeuzelogo, waaronder het Voedingscentrum en het RIVM. Onderzoek toont aan dat de Nutri-Score niet geheel aansluit bij de Schijf van Vijf (opgesteld door het Voedingscentrum).
Aansluiting Nutri-Score op de Schijf van Vijf?
Op dit moment is Nutri-Score alleen gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, noten en peulvruchten in een product. Dit sluit nog niet geheel aan op de Nederlandse voedingsrichtlijnen volgens de Schijf van Vijf. Er zijn voedingsmiddelen die een A-of B-score krijgen, maar niet in de Schijf van Vijf passen. Daar tegenover zijn er ook weer voedingsmiddelen die juist wel in de Schijf van Vijf vallen, maar toch een C-, D- of zelfs E-score krijgen.
Zo scoren sommige soorten witbrood namelijk een donkergroene A, terwijl er plantaardige oliën zijn die juist een donkeroranje E scoren. Daarnaast zijn er ook productgroepen die buiten de Schijf van Vijf vallen en toch de hoge donkergroene A scoren (voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld snacks en koekjes).
Ben ik verplicht om Nutri-Score te gebruiken?
Het antwoord hierop is nee. Het logo hoeft u niet te gebruiken als u dat niet wilt. Wel is het zo dat alleen Nutri-Score als een erkend voedselkeuzelogo op verpakkingen gebruikt mag worden. Andere logo’s zijn niet toegestaan. Als u op één verpakking de Nutri-Score plaatst, dan bent u wel verplicht om het logo op al uw verpakkingen te plaatsen. Daarnaast kunt u nu al het logo gebruiken op de verpakkingen voor de volgende doelmarkten: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje. In deze landen wordt het voedselkeuzelogo trouwens al gebruikt.
Voorbeelden Nutri-Score:
Product: pindakaas.
Ingrediënten: 100% PINDA.
Voedingswaarde per 100g:
- Energie (kJ / kcal) 2495kJ / 600kcal
- Vetten 48,0g
- (waarvan) Verzadigde vetzuren 7,5g
- Koolhydraten 12,0g
- (waarvan) Suikers 5,5g
- Vezels 9,0g
- Eiwitten 26,0g
- Zout 0,0g
Nutri-Score: C
Schijf van Vijf: ja, aanwezig
Product: rundergehakt.
Ingrediënten: 98% rundvlees, natuurlijk aroma, antioxidant (E301, E331).
Voedingswaarde:
- Energie (kJ / kcal) 945kJ / 230kcal
- Vetten 16,0g
- (waarvan) Verzadigde vetzuren 7,0g
- Koolhydraten 0,9g
- (waarvan) Suikers 0,0g
- Vezels 0,0g
- Eiwitten 20,0g
- Zout 0,2g
Nutri-Score: C
Schijf van Vijf: nee staat er niet in
Product: granola.
Ingrediënten: VOLKOREN HAVERVLOKKEN, VOLKOREN GERSTVLOKKEN, VOLKOREN SPELTVLOKKEN, plantaardige vezels, HAZELNOTEN (5%), AMANDELEN (5%), zonnebloempitten (5%), PECANNOTEN (3%), pompoenpitten.
Voedingswaarde:
- Energie (kJ / kcal) 1690kJ / 404kcal
- Vetten 14,9g
- (waarvan) Verzadigde vetzuren 2,0g
- Koolhydraten 49,1g
- (waarvan) Suikers 1,6g
- Vezels 13,3g
- Eiwitten 12,6g
- Zout 0,0g
Nutri-Score: A
Schijf van Vijf: nee staat er niet in
Product: mozzarella.
Ingrediënten: MELK, zout, microbieel stremsel, voedingszuur (E330).
Voedingswaarde:
- Energie (kJ / kcal) 1026kJ / 247kcal
- Vetten 19,0g
- (waarvan) Verzadigde vetzuren 12,0g
- Koolhydraten 1,0g
- (waarvan) Suikers 1,0g
- Vezels 0,0g
- Eiwitten 18,0g
- Zout 0,5g
Nutri-Score: C
Schijf van Vijf: ja, aanwezig
Wat zijn de voordelen van Nutri-Score voor uw bedrijf?
- Het logo wordt door consumenten goed begrepen en kan leiden tot het maken van gezondere keuzes.
- Het is voor consumenten makkelijk in één oogopslag te zien hoe gezond of ongezond een product is.
- Producten kunnen ook onderling makkelijk vergeleken worden.
- Gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor een gezond voedingspatroon.
- Het logo kan er ook toe leiden dat u nog eens goed naar de receptuur van uw producten kijkt, waardoor u gezondere producten op de markt brengt.
Zelf doen of uitbesteden?
U kunt natuurlijk proberen alle informatie rondom het bereken van Nutri-Score zelf te verzamelen en te verwerken, echter dient er rekening gehouden te worden met diverse uitzonderingen. Daarnaast is de rekenmethode van de Nutri-Score geen vast gegeven, maar onderhevig aan nieuwe inzichten en onderzoeken. VoedingVeilig volgt deze ontwikkelingen op de voet. Wilt u Nutri-Score laten doen door een professional, dan bent u bij VoedingVeilig aan het juiste adres. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.