Blog: Clean label

 

Clean label

Steeds vaker wordt er gesproken over dat producten een “clean label” hebben, maar wat is dat eigenlijk?

 

Wat is clean label?

Helaas is er nog geen duidelijke én eenduidige definitie voor clean label, hierdoor verstaat iedereen er iets anders onder (wat vanzelfsprekend weer leidt tot verwarring, onduidelijkheden en misleiding).

In het algemeen kan wel worden gezegd dat onderstaande “kenmerken” onderdeel kunnen zijn van clean label (vaak een combinatie van meerdere items):

  • Natuurlijke ingrediënten
  • Herkenbare ingrediënten
  • Géén E-nummers
  • Géén kunstmatige toevoegingen
  • Géén -van de 14 wettelijke- allergenen
  • Onbewerkt (of anders zo min mogelijk bewerkt)

 

Alternatieve additieven

Fabrikanten maken tegenwoordig vaak gebruik van alternatieven voor additieven (= E-nummers), om op die manier een “clean label” product te maken. De gebruikte alternatieve ingrediënten hebben echter dezelfde technologische functie in het voedingsmiddel als het additief, maar op de verpakking wordt het niet als E-nummer vermeld.

Voorbeeld: bamboevezels (waarvan de eigenschap is het binden van water) als vervanger van een verdikkingsmiddel.

Andere voorbeelden -met verschillende functies- die tegenwoordig veelvuldig te vinden zijn op het etiket: granaatappelextract, snijbietconcentraat of citrusvezels.

Volgens de NVWA vallen deze alternatieve ingrediënten wél onder de additievenwetgeving, want het is toegevoegd voor een technologisch doel en dient daarom toch te worden beschouwd als additief.

 

Clean labelling voedingsmiddelen?

Zoals eerder vermeld is er (helaas) geen wettelijke grondslag van het begrip “clean label”, waardoor fabrikanten een eigen invulling geven aan het begrip.

Volgens fabrikant A is een “clean label” product een voedingsmiddel dat voldoet aan de volgende eisen:

  • Geen GMO
  • Geen geharde vetten
  • Geen conserveermiddelen
  • Geen E621

 

Echter volgens fabrikant B is een voedingsmiddel pas “clean label” als het product aan de volgende eisen voldoet:

  • De producten minimaal zijn bewerkt
  • De producten zijn voorzien van een duidelijke ingrediëntenlijst met een ondubbelzinnige en volledige vermelding van ELK ingrediënt
  • De producten volledig vrij zijn van chemische / kunstmatige of verdachte hulpstoffen

 

En fabrikant C heeft weer een andere interpretatie van “clean label”, namelijk:

  • Glutenvrij
  • Bevat geen kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen

 

Daarnaast komen ook onderstaande items voorbij:

  • 100% natuurlijk
  • Zonder allergenen
  • Zo min mogelijk e-nummers en hulpstoffen toegevoegd
  • Zonder nitrieten
  • Geen gemodificeerd zetmeel
  • Géén (chemische) additieven
  • Geen toegevoegde smaakversterkers
  • Zonder nanodeeltjes
  • Zonder bestraling

 

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt natuurlijk proberen alle “regels” rondom clean label zelf te verzamelen, te analyseren én te verwerken. Echter dient er óók kritisch gekeken te worden of het voor de consument wel duidelijk is wat er “clean label” is aan het betreffende product. Besteed daarom dit complexe proces rondom clean label uit aan een professional. Bij VoedingVeilig bent u dan aan het juiste adres. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.