Blog: Aroma’s, in alle smaken (en geuren)

 

Aroma’s, in alle smaken (en geuren)

Aroma’s (soms ook smaakstoffen of aromastoffen genoemd) hebben een sterke smaak en/of geur waardoor ze levensmiddelen lekkerder kunnen laten smaken of ruiken.

 

Soorten aroma’s

Vroeger waren er 3 benamingen voor aroma’s:

  • natuurlijke aroma’s: zijn aroma’s van natuurlijke oorsprong.
  • natuur identieke aroma’s: deze aroma’s zijn qua moleculaire structuur precies zo opgebouwd zoals het in de natuur ook voorkomt, echter zijn ze niet ontstaan vanuit een natuurlijke oorsprong.
  • kunstmatige aroma’s: zijn aroma’s die hun oorsprong hebben in het laboratorium.

Tegenwoordig zijn het echter onderstaande 3 termen die worden gebruikt bij aroma’s:

  • aroma: stoffen die een sterke geur en/of smaak geven aan een levensmiddel.
  • natuurlijk aroma: natuurlijk refereert aan een natuurlijke bron (>95%) én ook dat het een natuurlijke proceswinning heeft gehad.
  • rookaroma: wordt gewonnen uit -speciaal geselecteerd- hout.

 

Gebruik van aroma’s

Fabrikanten van levensmiddelen gebruiken aroma’s -vaak- voor twee doeleinden:

  • Om de oorspronkelijke smaak/geur van een product te herstellen (tijdens bijvoorbeeld verhitting kunnen smaken en geuren verloren gaan).
  • Om een product aantrekkelijker te laten smaken/ruiken (en daarmee dan vaak de eetlust te bevorderen).

 

Wetgeving rondom aroma’s

In Verordening (EG) Nr. 1334/2008 inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen, is op Europees niveau vastgelegd wat de regels zijn rondom aroma’s. Voorbeeld: in deze wetgeving is opgenomen dat “capsaïcine” niet als zodanig aan levensmiddelen mag worden toegevoegd. (capsaïcine is een stofje dat aanwezig is in hete pepers)

Maar ook op Nederlands niveau zijn er nog aanvullende regels, deze staan beschreven in: warenwetbesluit additieven, aroma’s en enzymen in levensmiddelen.

 

Etikettering van aroma’s

Een levensmiddel kan bestaan uit meerdere soorten aroma’s, zie voorbeeld hieronder:

Maaltijd met 39% spinazie à la crème, 32% gekookte aardappelen en 16% cordon bleu gevuld met 1,5% kaas en 1,5% ham in 13% jus

 

Ingrediënten: 33% spinazie, aardappel, water, 12% varkensvlees, 4,9% room, melk, zetmeel (maïs, aardappel), tarwebloem, plantaardige olie (raap, zonnebloem), natuurlijke aroma’s (melk, tarwe, sulfiet), zout, suiker, specerijen (o.a. ui [sulfiet]), zeezout, tarwezemel, kleurstof (karamel [E150a]), erwtenvezel, aroma’s (selderij), dextrose, stabilisator (carrageen [E407], trifosfaat [E451], difosfaat [E450], polyfosfaat [E452]), gistextract, maltodextrine, rookaroma, antioxidant (natriumascorbaat [E301], natriumwaterstofsulfiet [E222]), conserveermiddel (natriumnitriet [E250]), rijstebloem, zuursel, stremsel, laurier, gist, lijnzaad, gerstemoutextract.

 

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt natuurlijk proberen alle regels rondom aroma’s zelf uit te zoeken en toe te passen, maar heeft u hier wel tijd én zin in? Laat VoedingVeilig een check doen op uw etiketten, labels en/of verpakkingen. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.